Sunday 22 January 2012

Φαλάφελ με φρεσκα κουκιά και πουρέ μελιτζάνας

Μετά που αρκετο πειραματισμό νομίζω είμαι σε καλό δρομο με αυτή τη συνταγή.
Φωτογραφίες δεν εχει γιατι δεν επρόλαβα να βγάλω :-)

Υλικά (για ένα άτομο)

Φαλάφελ
100 γρ Φρεσκα κουκκια (ωμές πρασινες κουννες)
25γρ μαιτανο
25γρ κόλιανδρο
50γρ κρεμμύδι
50γρ πατζάρι (βρασμένο όχι ωμο)
1 σκελίδα σκόρδο (10-15γρ)
1 κουταλακι τσαγιου τοματοπολτο
1 κουταλακι τσαγιού μαγειρική σοδα
χυμό μισού λεμονιού
Μπαχαρικα της αρεσκείας σας (εγω εβαλα σουμακι, κίμινο, παπρικα, τσιλι, θυμαρι)
Ενα μιχεράκι/μπλέντερ για επεξεργασία

Αλέθουμε σιγά σιγα όλα τα συστατικά (εκτός χυμού λεμονιού) στο μπλέντερ (μέτριο άλεσμα). Μεταφέρουμε σε ενα μπόλ. Πίχνουμε χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτα (το μείγμα θα φουσκώσει).


Πουρές μελιτζάνας
1 μελιτζάνα, περίπου 200γρ
1 πιπέρι της αρεσκείας σας (π.χ. πράσινο, κοκκινο, κιτρινο ή συνδιασμό), περίπου 100 γρ
1 σκελίδα σκόρδο (10-15γρ)
50γρ πατζάρι (βρασμένο όχι ωμο)
1 κουταλακι τσαγιου τοματοπολτο
1/2 κουταλάκι ταχίνι (συμπυκνωμένο)
χυμό από μισό λεμόνι
Μπαχαρικα της αρεσκείας σας (εγω εβαλα σουμακι, παπρικα, τσιλι)
Ενα μιξεράκι/μπλέντερ για επεξεργασία

Βάζουμε μελιτζάνα, πιπέρι, σκόρδο στο φούρνο λιγη ώρα μέχρι να ψηθούν. Μετά τα ξεφλουδίζουμε και τα αλέθουμε καλά στο μπλεντερ. Μεταφέρουμε σε ένα μπώλ και προσθέτουμε χυμό λεμονίου, ταχίνι, τοματοπολτο και μπαχαρικά. Έτοιμος ο πουρές μελιτζανας!


Μετα βγάζουμε μείγμα φαλαφελ απο ψυγείο και πλάθουμε σε 4 μπιφτεκάκια και τα ψήνουμε ωραία και υγιεινά στο γκρίλ.

Συνοδευεται με μία ωραία σαλάτα!

No comments:

Post a Comment

Πρηξε με και εσυ: