Monday 3 October 2011

Feijoada (στο περιπου)

Σε αυτη την αναρτηση θα "εκτελεσω" το εθνικο πιατο της Βραζιλιας με αρωμα κυπριακο και κομμενο-ραμμενο στα γουστα μου. Ετσι οπως το εκαμα πιστευω εν αρκετα πιο απλοποιημενο και ελαφρυ.

Η Feijoada αποτελειται απο το κυριως πιατο και καμποσα συνοδευτικα, δες εδω για περαιτερω πληροφορηση: http://en.wikipedia.org/wiki/Feijoada . Εγω εκαμα το μονο με οτι ειχα σπιτι και μονο τα 3 συνοδευτικα προσαρμοσμενα στα υλικα που ειχα διαθεσιμα. Εκτος που λουντζα λιγο λουκανικο/χοιρομερι/παστουρμας/ποσυρτη κτλ εταιριαζε του αρκετα!

Υλικα για το κυριως πιατο:

50γρ μαυρα φασολια (black turtle beans).
75γρ λουντζα
3 φυλλα δαφνης
1 μετριο κοκκινο κρεμυδι
2 σκελιδες σκορδο
2 κουτ. σουπας κοκκινο κρασι
1 κουτ. τσαγιου ελαιολαδο
λιγο ξερο θυμαρι
ενα μετριο πιπερι τσιλι
ζωμο κοτας/βοδινο/λαχανικων (οτι προτιματε)

Εκτελεση:

Φουσκωνουμε τα φασολια απο την προηγουμενη νυχτα σε νερο. Τα βραζουμε με ζωμο της αρεσκειας μας και τα φυλλα δαφνης ωσπου να ψηθουν και να πηξει η σαλτσα τους. Εγω εχρησιμοποιησα χυτρα ταχυτητας οποταν 20 λεπτα στον ατμο ηταν αρκετα. Μετα εβγαλα το καπακι και εξατμισα το επιπλεον νερο.

Προαιρετικα φουσκωνουμε και την λουντζα για λιγες ωρες, αλλαζοντας το νερο μια φορα, για να φυγει η αλμυρα. Θεμα γουστου τουτο αλλα το αυθεντικο φαι παντως ειναι λυσσα...

Ψιλοκοβουμε το κρεμυδι, σκορδο και πιπερι τσιλι. Τα σωταρουμε με το ελαιολαδο και οταν μαρανουν ριχνουμε και την λουντζα (κομμενη σε κυβους) και προσθετουμε λιγο θυμαρι. Σβηνουμε με το κρασι.

Μετα τα ανακατευουμε με τα φασολια σε ενα πηλινο σκευος (η οτι αλλο εχουμε διαθεσιμο) και τοποθετουμε στο φουρνο στους 200 βαθμους κελσιου για 20-25 λεπτα.

Και ιδου:
















Υλικα για τα 3 συνοδευτικα:

50 γρ. ρυζι (εγω χρησιμοποιω γλασε), λιγο σαφρον.
150 γρ λαχανα (τα κυπριακα εννουμε), λιγο χυμο λεμονιου.
1 μικρο πορτοκαλι.

Εκτελεση:

Βραζουμε το ρυζι με λιγο σαφρον ωσπου να ψηθει. Το σερβιρουμε σε μια μικρη κουπα. Βραζουμε τα λαχανα ωσπου να μαλακωσουν. Τα στραγγιζουμε, βαζουμε σε ενα πιατακι και προσθετουμε λιγο χυμο λεμονιου. Κοβουμε το πορτοκαλι σε φετες και τοποθετουμε σε ενα πιατακι. Γαρνιρουμε με λιγο μειγμα μπαχαρικων (προεραιτικα).

Ιδου και τα συνοδευτικα:
















Μεν ξεχασετε να βγαλετε την δαφνη πριν το φατε ;-)

3 comments:

  1. Απαναγία μου!! Θέλω!! Τζαι ουτε ένα κοπιάστε εν μας είπες στο τέλος....

    "Κυπραιοποιημένες" ξένες συνταγές εν το αγαπημένο μου θέμα έβερ!!! Αν το δοκιμάσω οβερνάιτ μες το σλόου κουκερ εν να πετύχει λαλείς;;

    Είσαι καλύτερα μπάι δε γουέι;;

    ReplyDelete
  2. @prasinada: ksereis oti eisai panta euprosdexth! en vlepw giati na men petyxei sto slow cooker afou einai ousiastika stifado, alla esy eisai h eidikh ths en logw syskevhs. Anti pasta kreata omws nomizw tha to ekamna me stewing kreas apo venison h bufallo...

    ReplyDelete
  3. Αλλόπως εν να κάμω κανένα "στιφαοδοειδές" για να μου περάσει τζαι η "φαση".... :)

    ReplyDelete

Πρηξε με και εσυ: