Sunday 22 January 2012

Φαλάφελ με φρεσκα κουκιά και πουρέ μελιτζάνας

Μετά που αρκετο πειραματισμό νομίζω είμαι σε καλό δρομο με αυτή τη συνταγή.
Φωτογραφίες δεν εχει γιατι δεν επρόλαβα να βγάλω :-)

Υλικά (για ένα άτομο)

Φαλάφελ
100 γρ Φρεσκα κουκκια (ωμές πρασινες κουννες)
25γρ μαιτανο
25γρ κόλιανδρο
50γρ κρεμμύδι
50γρ πατζάρι (βρασμένο όχι ωμο)
1 σκελίδα σκόρδο (10-15γρ)
1 κουταλακι τσαγιου τοματοπολτο
1 κουταλακι τσαγιού μαγειρική σοδα
χυμό μισού λεμονιού
Μπαχαρικα της αρεσκείας σας (εγω εβαλα σουμακι, κίμινο, παπρικα, τσιλι, θυμαρι)
Ενα μιχεράκι/μπλέντερ για επεξεργασία

Αλέθουμε σιγά σιγα όλα τα συστατικά (εκτός χυμού λεμονιού) στο μπλέντερ (μέτριο άλεσμα). Μεταφέρουμε σε ενα μπόλ. Πίχνουμε χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτα (το μείγμα θα φουσκώσει).


Πουρές μελιτζάνας
1 μελιτζάνα, περίπου 200γρ
1 πιπέρι της αρεσκείας σας (π.χ. πράσινο, κοκκινο, κιτρινο ή συνδιασμό), περίπου 100 γρ
1 σκελίδα σκόρδο (10-15γρ)
50γρ πατζάρι (βρασμένο όχι ωμο)
1 κουταλακι τσαγιου τοματοπολτο
1/2 κουταλάκι ταχίνι (συμπυκνωμένο)
χυμό από μισό λεμόνι
Μπαχαρικα της αρεσκείας σας (εγω εβαλα σουμακι, παπρικα, τσιλι)
Ενα μιξεράκι/μπλέντερ για επεξεργασία

Βάζουμε μελιτζάνα, πιπέρι, σκόρδο στο φούρνο λιγη ώρα μέχρι να ψηθούν. Μετά τα ξεφλουδίζουμε και τα αλέθουμε καλά στο μπλεντερ. Μεταφέρουμε σε ένα μπώλ και προσθέτουμε χυμό λεμονίου, ταχίνι, τοματοπολτο και μπαχαρικά. Έτοιμος ο πουρές μελιτζανας!


Μετα βγάζουμε μείγμα φαλαφελ απο ψυγείο και πλάθουμε σε 4 μπιφτεκάκια και τα ψήνουμε ωραία και υγιεινά στο γκρίλ.

Συνοδευεται με μία ωραία σαλάτα!

Wednesday 11 January 2012

Περι στόχων...

Στοχος του 2010: Να χασω οσα πιο πολλα κιλα μπορώ.
Αποτέλεσμα: Μειον 50 κιλα

Στοχος του 2011: Να μεν τα ξαναβαλω. Να παω γυμναστηριο.
Αποτελεσμα: Μειον ακόμα 10,5 κιλα. Επια 4 φορες σε ενα γυμναστηριο.

Στοχος του 2012: Να μεν χασω άλλα (ουτε και να βαλω όμως). Να παω πανω που 4 φορες (το χρόνο) γυμναστήριο.

Νομίζω ωρες ωρες πρεπει να βάζω πιο ρεαλιστικούς στόχους...


Υ/Γ πιστεύω μετά το προηγούμενο ποστ καταφερα να επαναφερω το μπλογκ στο κανονικό (χαμηλό) του επίπεδο... ακόμα ενας εκπληρωμένος στόχος!

Monday 9 January 2012

Mπαν και Κατω...

Συνιθως το μπλογκ αυτο δεν καταπιανεται με πολιτικα. Οχι διοτι δεν κατεχω το αθλημα... ουτε διοτι στερουμαι της στοιχειώδους ευφράδειας για αποτελεσματική αυτοεκφραση... απεναντιας και αποψη εχω και την εκφραζω σαφέστατα και εμπεριστατωμένα (κοινώς τα πρήζω) προφορικα... αλλα μαλλον περισσοτερο γιατι θεωρώ οτι το ολο σκηνικο ειναι υπερβολικα ελαφρού περιεχομενου και δεν θελω να το κανω βαρυστόμαχο (οπως τα σιεφταλια).

Όπως και ο μέσος κατοικος του Κυπρισταν με απασχολουν τα πρωσωπικα μου προβληματα και δεν ξημεροβραδιαζομαι με την εγνοια του συγκεκριμένου θεματος. Αλλωστε όσοι μεγαλώσαμε μετα το 1974 παιρνουμε το όλο σκηνικό του παραλόγου ως κατι το δεδομένο και αμετάβλητο!

Αλλά αν πιστεύεις το τι διαδραματίζεται τον τελευταίο καιρο στην όλη υπόθεση τότε πολυ πιθανόν να υπάρξει καποιου ειδους λύση, η οποια ομως πολυ φοβάμαι θα διαφέρει πάρα πολυ απο τις προσδοκίες που εχουν εμφυτευτεί / καλλιεργηθεί για σκοπούς παρηγορίας / εσωτερικής καταναλωσης (και δεν ξερω εγω τι αλλο) απο το 77 και μετά...

Περα απο το ότι γενικά δεν έχουμε καθαρή ιδεα για το που οδεύουμε, πρέπει να αναλογιστούμε και οτι το παράδοξο της σημερινής κατάστασης δεν προκειται να αφεθεί να συνεχιστει διότι αντιβαίνει στην πολικική της παγκόσμιας "ομαλοποίησης" και "κανινικοποίησης" των διεθνών σχέσεων την οποια προωθούν οι δυνάμεις που κινούν τα νήματα σήμερα. Προς το συμφέρον τους βέβαια αλλά η μορφή της λύσης δεν έχει σημασία γιατι δεν είναι αυτο το θέμα.

Το θέμα ειναι ότι αρχιζω να διαπιστώνω οτι η κοσμοθεωρία που στησαμε μετα το 74 σύντομα θα πεσει στα κεφάλια μας και δεν ξέρω τι θα επακολουθήσει... και πιο σοβαρά διαπιστωνω οτι περαν της γενικης έλλειψης οποιουδήποτε ρεαλισμού για το τι είδους λύση μπορούμε να επιτύχουμε με τα (περιορισμένα) μέσα που διαθέτουμε, γένικα κανείς δεν είναι έτοιμος για οποιαδήποτε αλλαγή του στατους κβο.

Και σας διαβεβαιώ οτι όπως οι κάτοικοι άλλων χωρών ξύπνισαν μια μέρα και η χώρα τους έπαψε να υπάρχει στα χαρτιά (συγκεκριμένα παραδείγματα δεν είναι δυσκολο να βρεθούν) το ίδιο μπορει να πάθουμε και εμείς!

Διερωταμε αν αυτο προβληματίζει κανενα άλλο;

Υ.Γ. Πηγή σημερινου προβληματισμού αυτο το αρθρό Υποσχομαι οτι θα επιστέψουμε στις συνήθεις υπαρξιακές / εσωστρεφείς ασυναρτησίες συντομα.

Tuesday 3 January 2012

Κόλλημα...

... μεγάλο!